TÖIHIN VAATELIIKKEESEEN? 5 + 3 VINKKIÄ HAKEMUKSEEN JA ANSIOLUETTELOON

Vaikka blogini toisinaan muistuttaa päiväkirjaa ja jaan täällä juttuja omasta elämästäni, haluan ehdottomasti myös pystyä blogini avulla auttamaan, inspiroimaan ja motivoimaan ihmisiä eri asioissa. Haluan jakaa vinkkejä ja ideoita aiheista, jotka ovat itselleni tuttuja ja joista minulla on teille jotain annettavaa.


Vaatemyyjän työ oli pitkään suuri unelmani, sillä olen lähes aina ollut kiinnostunut muodista ja pukeutumisesta, ja asiakaspalvelu on minulle hyvin luontaista. Töitä hakiessani olisin halunnut kuulla tai lukea enemmän ihmisten kokemuksia ja kaivannut tietoa aiheesta, joten juuri tällaiselle pienelle vinkkipaketille olisi silloin ollut käyttöä. Nyt vuoden alussa, kun kesätyöpaikatkin alkavat pikkuhiljaa aueta, ja työnhaku on aiheena vielä normaalia ajankohtaisempi, päätin laittaa omat vuosien varrella oppimani vinkit jakoon. Ja kuten jo aiemmin lupailinkin, tänä vuonna blogissani keskitytään ura-aiheisiin postauksiin aiempaa enemmän.

Olen siis nyt työskennellyt myyjänä Lindexillä viime vuoden tammikuusta alkaen. Sain ensin määräaikaisen sopimuksen kesän loppuun, jonka jälkeen paikkani vakituistettiin ja sain jatkaa töitä opintojeni ohessa. Tätä ennen työskentelin myyjänä Glitterillä, ja muutakin asiakaspalvelukokemusta oli jo muutaman vuoden ajalta. Olen myös lähettänyt hakemuksia ja käynyt haastatteluissa, jotka eivät ole johtaneet paikan saamiseen. Nämä kokemukset ovat opettaneet paljon, ehkä jopa enemmän kuin ne, joiden johdosta olen työpaikan napannut!

Päätin jakaa tämän aiheen kahteen postaukseen, joten nyt katsotaan, mitä vinkkejä minulla on antaa hyvään ansioluetteloon ja hakemukseen liittyen, ja seuraavassa osassa paneudutaan haastatteluvaiheeseen. Vinkit perustuvat täysin omaan kokemukseeni, ja joku saattaa tietysti olla asioista myös eri mieltä. Jotkut kohdista ovat varmasti itsestäänselvyyksiä monelle, mutta uskon, että joku teistä pystyy saamaan tästä jotain uutta irti. Osa vinkeistä pätee myös muihin työpaikkoihin, ja osan kohdistan juuri tähän työhön.


1. Ole aktiivinen.

Hae, hae hae! Mitä useampaan paikkaan haet, sitä suurempi todennäköisyys tietysti on, että jostain tärppää. Avoinna olevien työpaikkojen hakemisen lisäksi voit tehdä myös avoimia hakemuksia ja käydä viemässä niitä mielenkiintoisilta vaikuttaviin paikkoihin. Joissakin yrityksissä saatetaan nykyään ottaa vastaan vain sähköisiä hakemuksia, mutta paikalla käymisestä, itsensä esittelemisestä ja positiivisen kuvan jättämisestä ei varmasti ole koskaan haittaa. Älä pelkää hakea, vaikka et täyttäisikään kaikkia toivottuja ominaisuuksia. Esimerkiksi kaupan alan koulutusta usein toivotaan, mutta se ei ole missään nimessä mikään elinehto vaatemyyjän työssä. Hanki kuitenkin myös työkokemusta vaikka muista asiakaspalveluduuneista, sillä jotain kokemusta esimerkiksi kassan käytöstä useimmiten vaaditaan.

2. Vakuuta. ”Myy itsesi.”

Hakemuksesi tavoite on saada työnantaja uskomaan, että juuri sinä olisit se paras vaihtehto. Kerro, mitä sinulla on annettavaa tälle yritykselle ja pyri perustelemaan, eli yhdistämään nämä asiat käytännon kokemuksiisi. Älä tee hakemuksesta liian pitkää. Työnantaja ei halua kuulla koko elämäntarinaasi, vaan vain ne asiat, jotka todella merkitsevät. Sama pätee myös ansioluetteloon.

+ Suositukset. Mieti, olisiko jostain aiemmasta työpaikastasi mahdollista saada suosituskirjettä ja/tai puhelinnumeroa, johon uusi työnantaja voi soittaa ja kysellä sinusta. Kun pääsin aikanaan yhteen työpaikoistani, pomoni oli ensin soittanut entiselle työnantajalleni ja uskon hänen kehujensa vahvistaneen päätöksen ottaa minut töihin.

3. Osoita kiinnostuksesi.

Motivoituneet työntekijät ovat niitä parhaita ja myös oppivat ja kehittyvät nopeiten. Vaikka taidoissa vielä olisikin puutetta ja kokemusta olisi vähän, kaikki on korjattavissa innostuneella asenteella ja aidolla kiinnostuksella. Yritys haluaa varmasti palkata tyypin, jolle muoti on intohimo ja joka todella haluaa saada juuri tämän työn.


4. Panosta CV:n ulkoasuun.

Työ, jota haet, on ainakin jossain määrin luovaa ja visuaalista, joten on tärkeää, että visuaalisuutesi tulee esiin jo ansioluettelossasi. Esimerkiksi täältä löytyy kymmenittäin ilmaisia CV-pohjia, joista on helppo muokata omannäköisesi lisäämällä omat tiedot ja kuva ja vaihtamalla värejä sekä fontteja. Älä kuitenkaan kikkaile liikaa esimerkiksi fontin kanssa, sillä tekstiäsi pitää pystyä lukemaan helposti ja vaivattomasti.

Tarkista oikeinkirjoitus! Jos tiedät, etteivät yhdyssanat ja pilkkusäännöt ole vahvinta alaasi, pyydä joku toinen oikolukemaan tekstisi. Jos hakemus on täynnä huolimattomuusvirheitä, työnantaja varmasti ajattelee, ettet halunnut paikkaa tarpeeksi panostaaksesi hakemukseen kunnolla.

+ Huom! Jos käytät samaa hakemusta moneen paikkaan, muista tarkistaa huolellisesti, ettet vahingossa jätä minnekään näkyviin jonkin toisen yrityksen nimeä. Pyri muutenkin kohdistamaan hakemuksesi juuri kyseiseen paikkaan.

5. Edustava kuva.

Kuvan avulla pystyt mahdollisesti jo etukäteen osoittamaan tyylikkyytesi ja näyttämään, että ainakin siltä osin sopisit tähän työhön. Vaikka pukeutuminen ei tietenkään ole mikään ykköskriteeri valintaa tehdessä, tällä alalla sillä on kuitenkin jonkin verran merkitystä, sillä myyjän pitää työssään pystyä ainakin jossain määrin edustamaan kyseistä yritystä myös ulkoisella olemuksellaan. Älä valitse huulet töröllä otettua huonolaatuista selfietä, vaan pyydä vaikka kaverisi ottamaan sinusta ihan kunnollinen kuva. Instafeediltä napattu selfie saattaa antaa välinpitämättömän kuvan ja työnantajasta voi tuntua, ettet ole ottanut hommaa ihan tosissasi.

+ Sosiaalinen media. Mainitse CV:ssä myös kaikki someosaamisesi, jos sellaista löytyy. Monet yritykset esimerkiksi päivittävät Instagram- ja Facebook-profiiliaan, jolloin näiden asioiden hallitseminen katsotaan hyödyksi. Jos tykkäät esimerkiksi panostaa Instagramiisi tai kirjoitat blogia, joka voisi sopia tähän yhteyteen, kannattaa siitä mainita. Monissa CV-pohjissakin on nykyään valmiina kohdat, jonne liittää omat sosiaalisen median kanavasi.

Nyt haluaisin ehdottomasti kuulla, oliko vinkeistä teille jotain hyötyä!

Energistä uutta viikkoa kaikille ja tsemppiä työnhakuun!

tammikuu 7, 2018

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Vastaa

  Anonyymi

  marraskuu 30, -0001

  Tää oli hyvä!

 2. Vastaa

  Suvi Myllymäki

  marraskuu 30, -0001

  Jes kiva kuulla! 😊

LEAVE A COMMENT