TÖIHIN VAATELIIKKEESEEN? 7+1 VINKKIÄ TYÖHAASTATTELUUN

Työnhakuhommilla jatketaan! Pari viikkoa sitten jaoin täällä omat vinkkini hakemuksen ja CV:n tekoon, ja tällä kertaa perehdytään haastatteluvaiheeseen.1. Hyvä valmistautuminen ja taustatieto


Selvitä asioita yrityksestä: palvelukulttuuri, valikoima, kohderyhmä… Mistä maasta yritys on lähtöisin ja millaisia kampanjoita se on viime aikoina mahdollisesti toteuttanut? Aito mielenkiinto yritystä kohtaan antaa hyvän vaikutelman.

2. ”Mitäköhän minulta kysytään?”

Mieti vastauksia etukäteen ainakin seuraviin kysymyksiin, jotta et jäädy tilanteen tullen. Kirjoita vaikkapa ylös kysymyksiä sekä asioita joita haluat vastauksissasi tuoda esille ja harjoittele niitä mielessäsi, jotta muistaisit pienen jännityksenkin vallitessa, mitä kaikkea haluat sanoa. Listasin alle muutamia yleisiä työhaastattelukysymyksiä sekä niitä, joita minulta on kysytty nimenomaan muodin pariin töihin hakiessani.Yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä:

• Kerro itsestäsi.

(Tiivistä lyhyesti nimi, ikä, asuinpaikka, elämäntilanne, muutama luonteenpiirre ja mahdolliset vapaa-ajan harrastukset tai mielenkiinnon kohteet.)

• Miksi haet tätä paikkaa?

(Kerro yleisesti, miksi haluat juuri vaatealalle, mutta pyri perustelemaan myös, miksi juuri tässä kyseisessä yrityksessä työskentely kiinnostaisi sinua.)

• Miksi juuri sinä olisit sopiva tähän työhön?

(Pyri yhdistämään nämä asiat käytännön kokemuksiisi. Jos kerrot esimerkiksi olevasi hyvä toimimaan hankalienkin asiakkaiden kanssa, anna joku esimerkki aiemmasta työtilanteesta osoittaaksesi tämän todeksi.)

• Mitkä ovat vahvuutesi? Entä heikkoutesi?

(Heikkouksista saatetaan kysyä sekä yleisesti, että juuri tähän tehtävään liittyen.)


• Kerro jokin kokemus vaikeasta tilanteesta aiemmassa työpaikassasi. Mitä tapahtui, miten asia selvisi ja mitä opit siitä?

• Kuvaile itseäsi yhdellä (tai esim. kolmella) sanalla.

• Millainen on hyvä esimies? Entä hyvä työilmapiiri?

• Onko sinulla jotain kysyttävää?

(Tähän kannattaa aina olla valmiina mietittynä kysymys tai pari, sillä siten pystyt osoittamaan kiinnostuksesi. Itse olen kysynyt muun muassa kuinka monesta jäsenestä myyntitiimi koostuu ja millaisia soppareita ja työtehtäviä kenelläkin on, tai kysellyt etenemismahdollisuuksista ja työnantajan omasta taustasta ennen tämänhetkiseen asemaansa päätymistä.)


Juuri vaateliikkeeseen hakiessani kysyttyjä kysymyksiä:

• Mistä saat inspiraatiota pukeutumiseesi?

• Onko sinulla tyyli-idolia?

• Mitä blogeja luet?

• Mitkä ovat lempparitrendisi tulevalta seasonilta?

• Mitä työtehtäviisi kuuluu?

(Sinun ei tietenkään oleteta tietävän kaikkia aikatauluja ja pikkutarkkoja velvollisuuksia, vaan tarkoitus on testata, oletko yleensäkin perillä siitä, millaista työtehtävää olet hakemassa. Toisinaan minulle on myös kerrottu esimerkkejä liikkeessä tapahtuneista tilanteista ja kysytty, miten olisin itse toiminut kyseisissä tilanteissa.)

• Millainen somenkäyttäjä olet?

(Jotkut liikkeet päivittävät esimerkiksi omaa Instagram-tiliään, jolloin sosiaalisen median hallitsemisesta saattaa olla hyötyä. Ja let´s face it, tänä päivänä somea hyödynnetään, tai ainakin pitäisi hyödyntää, lähes kaikessa myynnissä ja markkinoinnissa.)

+ Varaudu kaikkeen! Minun on joskus pitänyt esimerkiksi tehdä haastattelun yhteydessä myymälän esillelaittoa tai toimia myymälässä kuvitteellisessa asiakaspalvelutilanteessa toisen myyjän esittäessä asiakasta.


3. Näytä kiinnostuksesi

Tähän pätee sama juttu kuin hakemusta tehdessä. Motivoituneet työntekijät ovat niitä parhaita ja myös oppivat ja kehittyvät nopeiten. Vaikka taidoissa vielä olisikin puutetta ja kokemusta olisi vähän, kaikki on korjattavissa innostuneella asenteella ja aidolla kiinnostuksella. Yritys haluaa varmasti palkata tyypin, josta paistaa kilometrien päähän halu saada juuri tämä työpaikka.

Kyseessä on asiakaspalvelutyö, joten persoona lopulta ratkaisee. Pirteys, iloisuus ja lähestyttävyys ovat ensisijaisen tärkeitä piirteitä hyvälle asiakaspalvelijalle, joten keskity positiiviseen ja avoimeen olemukseen.

4. Pukeutuminen

Vaikka asuvalintasi ei suoranaisesti ratkaise mitään, tällä alalla sillä on kuitenkin merkitystä. Myyjän tulee pukeutumisellaan edustaa työpaikkaansa ja inspiroida asiakasta. Pukeutuminen muodostaa sinusta ensimmäisen vaikutelman ja kokonaiskuvan haastatteluun saapuessasi, ja kivasti pukeutuminen lisää mitä todennäköisimmin myös omaa itsevarmuuttasi tilanteessa. Pyri pukeutumaan kyseisen brändin tyyliin sopivasti, mutta säilytä silti oma juttusi.


5. Asenne ratkaisee ja itsevarmuus myy

Tämä saattaa kuulostaa tyhjältä kliseeltä, mutta usko itseesi. Älä päästä päähäsi ajatuksia, kuinka kaikki muut hakijat ovat varmasti sinua parempia ja epäonnistut kuitenkin. Jos sinut on kutsuttu haastatteluun, sinua pidetään potentiaalisena hakijana, ja sinuun uskotaan.


Omalla fiiliksellä ja asennoitumisella haastattelutilanteessa on paljonkin merkitystä. Kun olen mennyt haaastatteluun epävarmana ja lievästi paniikissa, epävarmuuteni on näkynyt, enkä ole saanut paikkaa. Kun taas olen uskonut itseeni ja omiin mahdollisuuksiini, hyvä fiilikseni on välittynyt haastattelijalle ja olen saanut työn. Eräs aiemmista työnantajistani kertoi valinnan kohdistuneen lopulta juuri minuun, sillä olin haastattelussa kertonut voivani saavuttaa mitä vain ikinä tahdonkin, jos teen tarpeeksi kovasti hommia. Määrätietoisuuteni oli siis tehnyt vaikutuksen.


Kannattaa myös pitää mielessä, että haastattelijakin on vain ihminen, jolla on elämässään omat haasteensa ja epävarmuutensa. Jos haastattelija vaikuttaa tympeältä tai tiukalta, hän on todennäköisesti samanlainen myös muita hakijoita kohtaan.

6. Valmistaudu kieltävään vastaukseen

Työtä hakiessa voit saada useammankin kieltävän vastauksen, ennen kuin tärppää. Jos sinua ei tällä kertaa valittu, se ei tarkoita, että olisit huono hakija. Joku toinen vain sattui olemaan vielä parempi, tai jollain tapaa sopivampi kyseiseen työhön. Eri yrityksillä on omat arvonsa ja hakukriteerinsä, joten voi olla, että persoonasi sopii johonkin brändiin täydellisesti, kun taas toiseen ei.

7. Opi epäonnistumisista

Jokainen haastattelu opettaa jotain uutta, ja näihin tilanteisiin kannattaakin suhtautua oppimiskokemuksina. Seuraavalla kerralla olet taas aiempaa itsevarmempi, ja tiedät jo paremmin, mitä odottaa. Kirjoita haastattelun jälkeen ylös asioita, joita jäi mieleen. Tuliko yllättäviä kysymyksiä joihin et osannut vastata, mikä meni hyvin ja missä onnistuit, missä taas et? Näin saat kokemuksesta kaiken irti ja pystyt kehittämään itseäsi ensi kertaa varten.

Toivottavasti sait näistä postauksista jotain uutta irti! Jos sulle heräsi mitä vain kysyttävää aiheesta, kommenttiboksi on auki ja viestiä voi tietysti laittaa myös sähköpostilla (suvimyllymakiblogi@gmail.com), blogin Facebookissa tai Instassa @suvisailamaria. Päivittelisin jatkossakin mieluusti työ- ja opiskeluaiheisia postauksia, jos jengiä kiinnostaa.

helmikuu 1, 2018

RELATED POSTS

4 Comments

 1. Vastaa

  Susanna

  marraskuu 30, -0001

  Vaateliikkeeseen hakeva saa varmasti paljon hyödyllisiä vinkkejä tästä postauksesta! Ja mua ainakin kiinnostaa kuulla jatkossakin työhön ja opiskeluun liittyvistä asioista 😊

 2. Vastaa

  Nea

  marraskuu 30, -0001

  Tosi hyviä vinkkejä ja ihanan kattava postaus! 😊 Tää tuli itseasiassa mulle just oikeaan aikaan hahah! 😃 x

 3. Vastaa

  Suvi Myllymäki

  marraskuu 30, -0001

  Kiitos Nea!❤ Tosi kiva kuulla, että oli hyödyllinen! 😊

 4. Vastaa

  Suvi Myllymäki

  marraskuu 30, -0001

  Kiitos paljon kommentista Susanna! Niistä aiheista siis luvassa juttua jatkossakin 😊

LEAVE A COMMENT