ITSEVARMUUTTA JA ITSENSÄ HAASTAMISTA // MIKSI LIIKUN?

Liikunnalla on tärkeä paikka arjessani ja elämässäni. On ollut oikeastaan aina, muutamia poikkeuksellisia kausia lukuun ottamatta. Tänään puhutaankin siitä, miksi ylipäätään haluan liikkua, ja miten urheilullinen elämäntapa on seurannut mukanani kaikki nämä vuodet, aina tähän päivään asti. 

Miksi liikun Suvi MyllymäkiKuvat: Anette

1. Osa identiteettiä

Urheilu on ollut osa elämääni oikeastaan aina, enkä enää osaisi edes kuvitella sen olevan toisin. Kun treenivaatteet roikkuvat vessan patterilla, tiedän että elämässä on asiat ainakin suurinpiirtein kohdillaan. Kun kävelen salille treenikassi olalla, tunnen olevani minä. Ja nimenomaan niinä kausina, kun liikunta on syystä tai toisesta jäänyt vähemmälle, en ole tuntenut itseäni omaksi itsekseniPerheeni ja sukuni on aina ollut tosi sporttista porukkaa, ja jo lapsesta lähtien meidän perheessä on liikuttu paljon.  Paikkoihin käveltiin tai pyöräiltiin aina, jos se vain oli mahdollista (vaikka tämä joskus mua vähän ärsyttikin), päivät kuluivat kirkonrottaa ja lipunryöstöä pelatessa, ja kesäsunnuntaisin napattiin eväät messiin ja lähdettin yhdessä perheen kanssa pyöräilemään. Yleisurheilin, kokeilin futista ja balettia, kävin suunnistamassa, rakastuin maastojuoksuun ja pelasin lentopalloa, joka jäikin rakkaaksi harrastuksekseni kymmenen vuoden ajaksi. Silloin en vielä osannut edes aavistaa, miten arvokkaan lahjan  – liikunnallisen elämäntavan ja positiivisen suhtautumisen liikuntaan – olinkaan saamassa. 

2. Energiaa arkeen

Kun liikunta on säännöllinen osa arkirytmiä, myös kaikki muu sujuu paremmin, ja elämä tuntuu olevan jotenkin paremmin hallinnassa. Urheilu saa aikaan positiivisen kierteen; kun liikkuu, haluaa myös syödä terveellisesti ja panostaa monipuoliseen ruokavalioon, ja kiusauksia herkutteluun herää harvemmin. Ilman liikuntaa olo on nuutunut ja väsähtänyt, enkä saa itsestäni yhtä paljoa irti myöskään elämän muilla osa-alueilla. 

”Kun treenivaatteet roikkuvat vessan patterilla, tiedän että elämässä on asiat ainakin suurinpiirtein kohdillaan.”

 

Miksi urheilen Suvi Myllymäki

3. Itsevarmuuden lähde 

Treenin päätteeksi on aina voittajafiilis, ja jo pelkkä treenivaatteiden päälle pukeminen toimii kivana itsetuntoboostina. Täydellisesti istuvat treenitrikoot jalassa, hiukset korkealla ponnarilla ja gangstaräpit korvilla olen itsevarmimmillani, ja jokin sisälläni sanoo You got this. Koen olevani yksinkertaisesti parempi versio itsestäni, kun liikun säännöllisesti sekä monipuolisesti. 

4. Tavoitteet, itsensä haastaminen ja kehittyminen

Rakastan haasteita. Tavoitteet motivoivat minua – oli kyse sitten liikunnasta, opiskelusta tai uralla etenemisestä. Olen kunnianhimoinen, enkä mene sieltä mistä aita on matalin. On maailman hienoin fiilis, kun voi lisätä tangon päihin vähän enemmän painoa kuin viime kerralla, kun vihdoin huomaa kehittyneensä leuanvedossa, tai  kun jaksaa taas juosta muutaman kilometrin enemmän kuin viime viikolla. 

”Myös ihmissuhteita hiertävät solmut alkavat aina kummasti löystyä lenkkipolun varrella.”

 

5. Edullista terapiaa 

On ihan hullua, miten paljon liikunta voi vaikuttaa mielialaaan. Mieleeni muistuu heti eräs tiistai, kun olin ollut tosi stressaantunut ja kireällä tuulella koko päivän. Pääsin kotiin vasta myöhään illalla, eikä suunnitelmissani ollut todellakaan enää lähteä treenaamaan – en ole koskaan ollut mikään iltatreenaaja. Jostain kuitenkin kumpusi yhtäkkiä ihan pakottava tarve päästä salille rehkimään. HIIT-tyyppisen pakaratreenin jälkeen olin ihan loppu, mutta jotenkin ihmeellisesti kaikki se stressi oli valunut hien mukana pois, ja hartiat rentoutuneet muutaman sentin alaspäin. Treenatessa ei ole aikaa ajatella mitään muuta, ja juuri stressaavina ajanjaksoina on elinehto päästä hetkeksi pakoon päässä pyörivää to do -listaa.  Myös ihmissuhteita hiertävät solmut alkavat aina kummasti löystyä lenkkipolun varrella. Toisinaan tilanne vaatii kunnon hikirääkin, toisinaan taas rauhallisen kävelylenkin metsässä, luonnon ääniä kuunnellen. Pääasia on, että saa kropan liikkeelle sekä hien ja ajatukset virtaamaan. 

 

Miksi urheilen

 

”Salille ei ole hyvä lähteä sättimään itseään ja purkamaan raivoaan vatsamakkaroita ja selluliittia kohtaan”

6. Ulkoiset muutokset

Vaikka liikunnan tuoma energia ja hyvä fiilis ovat toimivia motivaattoreita, en todellakaan väitä, ettenkö välittäisi myös siitä, miltä näytän. Unelmieni keho on hyvinkin sporttinen, ja mielestäni on ihan okei tavoitella pyöreää peppua ja kireitä vatsalihaksia, kunhan se kaikki tehdään hyvän fiiliksen kautta. Salille ei ole hyvä lähteä sättimään itseään ja purkamaan raivoaan vatsamakkaroita ja selluliittia kohtaan, vaan juurikin positiivisella ja lempeällä suhtautumisella omaan kehoon hyvä treenimoodi pysyy paremmin yllä. 

7. Yhteinen aika

Liikunta on oiva tilaisuus viettää aikaa yhdessä, ja yhteistreenien sopiminen myös nostaa kynnystä jämähtää kotisohvalle. Omilta lentopalloajoiltani olen saanut elämänmittaisia ystävyyssuhteita, ja joukkueurheilun tarjoamasta yhteisöstä olen aina ollut äärettömän kiitollinen. Salitreenistä saa enemmän irti, kun kaveri on varmistamassa, ja yhteiset sulkapallopelit pikkuveljen kanssa ovat parasta ajanvietettä. Pitäisi useamminkin yhdistää urheiluun ystäviä ja läheisiä, ja perinteisen kahvittelun sijaan vaihtaa välillä kuulumiset vaikkapa yhteisellä iltalenkillä. Vaikka ei siinä kahvittelussakaan mitään vikaa ole. 

Hei millaisia postauksia te haluaisitte nähdä liikuntaan ja hyvinvointiin liittyen? Kiinnostaako treenipäiväkirjat, puolimaratonille valmistautuminen, ulkona liikkuminen, treenivideot…? Olisin äärimmäisen kiitollinen jos jaksaisitte vastailla, ihanaa viikonloppua! ❤️

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Vastaa

  Jenny Jokinen

  toukokuu 26, 2019

  Mua kiinnostais nähdä ainakin treenipäiväkirjaa sulta! 🙂

 2. Vastaa

  Suvi Myllymäki

  toukokuu 27, 2019

  Jees laitetaan toteutukseen! 🙂

LEAVE A COMMENT